Βιογραφικά

ntoufexis stΓεννήθηκε στο Ναύπλιο τον Δεκέμβρη του 1932 και δηλώθηκε στο δημοτολόγιο τις πρώτες μέρες του 1933. Μετά την Αναργύρειο- Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου μετά το τρίτο έτος διέκοψε για να σπουδάσει υποκριτική και σκηνοθεσία στη Βιέννη (Max Reinhardt Seminar) και αμέσως μετά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universitaet Berlin) όπου ολο-κλήρωσε τις σπουδές του στις Θεατρικές Επιστήμες και στην Ιστορία Τέχνης.

Πρακτική εξάσκηση ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη έκανε στο θέατρο του Μπρεχτ (Berliner Ensemble) στο Ανατολικό Βερολίνο, στο Schiller Theater και στις Κρατικές Σκηνές της Φρανκφούρτης.

Εργάστηκε κυρίως έξω από την πατρίδα του αρχίζοντας από τον γερμανόφωνο χώρο (Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία όπου για χρόνια διετέλεσε μόνιμος σκηνοθέτης σε μεγάλα Κρατικά ή Δημοτικά θέατρα και καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Bielefeld). Μεσολάβησαν δουλειές του στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης (Θέατρο Καισαριανής με Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Πλούτο, Βακχες, Εθνικό Θέατρο με τα Οράματα της Σιμόν Μασάρ του Μπρεχτ, Δεσμοί της Ασπασίας Παπαθανασίου με αρχαίο δράμα κ.α). Ακολούθησαν δουλειές και διεθνείς παραγωγές στην Ισπανία,Βέλγιο, Νορβηγία, Βενε-ζουέλα, Βραζιλία, Τουρκία. Συχνές ήταν οι συμμετοχές του στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το Εθνικό, το ΚΘΒΕ, το Θέατρο επί Τάπητος, τα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Ρούμελης κ.α.

Κάτοχος του βραβείου ‘Φώτος Πολίτης’.

Εκτός από τη συνεργασία του με Κρατικά- Δημοτικά θέατρα και Όπερες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα συχνά συνεργάστηκε με μικρές, ανήσυχες θεατρικές ομάδες και ΔΗ-ΠΕΘΕ αναζητώντας νέες προσεγγίσεις της θεατρικής έκφρασης.

Οργάνωσε διεθνή θεατρικά ‘σαφάρι’ στην Ήπειρο και από το 1980 έκανε διεθνείς συμπαραγωγές με την ομάδα του: ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ εντός κι εκτός Ευρώπης.

Συμμετοχές του σε πολυάριθμα, διεθνή Φεστιβάλ και Συναντήσεις απέσπασαν διακρίσεις και δύο πρώτα βραβεία στην Ισπανία και στο Βέλγιο. Μεταξύ 1980- 1995 εκπροσώπησε την Ελλάδα και τη Γερμανία σε πολλά συνέδρια για το παρόν και το μέλλον του Θεάτρου και της Τέχνης στον κόσμο.

Σε πάνω από 200 σκηνοθεσίες έργων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, το κέντρο βάρους πέφτει στο Αρχαίο Δράμα (Αριστοφάνης, Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αισχύλος), στους Αναγεννησιακούς (Σαίξπηρ, Μάρλοου, Ντε Ρόχας), στον Τσέχωφ, στον Γκόγκολ, στον Μπέκετ και στον Μπρεχτ.

Δίδαξε ιδίως Αρχαίο Δράμα σε σεμινάρια και θέατρα του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια δίνει μαθήματα σε τελειόφοιτους ηθοποιούς της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Βεάκη πάνω σε κλασσικά κείμενα που ο ίδιος διασκευάζει.

 Τα δικαιώματα των μεταφράσεων και διασκευών του (Αριστοφάνης, Φερνάντο ντε Ρόχας, Μπρεχτ κ.α) ανήκουν στις εκδόσεις: THOMAS SESSLER Verlag, Βιέννη,S.A.B.A.M Βρυξέλλες, FALMER HANSEN, Σκανδιναβία, ΝΕΦΕΛΗ και ΥΨΙΛΟΝ,Ελλάδα.

Δεν διαθέτει ιστοσελίδα ούτε είναι στο Facebook. Αναφορές στο πρόσωπο και το έργο του υπάρχουν εκτός από σποραδικές σε ελληνικές ιστοσελίδες και βιβλία για το θέατρο, σε γερμανικά λεξικά και βιβλία Ιστορίας Θεάτρου (Trilse, Flashar), σε οδηγούς δραματολογίου (Reclams, GEORG HENSEL Spielplan κ.α) και σε ιστορικά περιοδικά για το θέατρο (THEATER HEUTE, BUEHNE κ.α).